Skip to main content

Prethodna napomena:

Preporučujemo da pre upoznavanja sa ovom Informacijom, pročitate Uslove korišćenja.

I

UVOD

Poštovani Korisnici,

https://rtanjskadusa.rs (u daljem tekstu: RtanjskaDuša) poštujući zakonsku regulativu iz oblasti zaštite privatnosti ličnih podataka fizičkih lica, Vas upućuje i poziva da pažljivo pročitate ovu Informaciju, u cilju upoznavanja sa vrstama podatka o ličnosti koje obrađujemo, u koje se svrhe isti obrađuju, koja lica će imati pristup Vašim podacima, te koja su Vaša prava u pogledu postupka obrade ličnih podataka. 

RtanjskaDuša Vaše podatke o ličnosti (u daljem tekstu: Podaci) obrađuje zakonito, pošteno, transparentno, svrsishodno, u skladu sa načelom minimalizacije podataka, i načelom vremenskog ograničenja čuvanja, ažurno i tačno, čuvajući integritet i poverljivost podataka.

Svrha ove Informacije je da Vas na što jednostavniji način, a opet sveobuhvatno upoznamo sa nameravanom svrhom obrade i vrstom Vaših podataka o ličnosti koje prikuplja direktno od Vas, kao i o načinu zaštite Vaših prava i svim drugim relevantnim informacijama vezanim za obradu podataka.

U daljem tekstu ove Informacije bićete detaljno informisani o svim bitnim činjenicama, sa kojim je neophodno da se upoznate pre nego što nam saopštite Vaše podatke o ličnosti.

II

ZNAČENJE IZRAZA

U ovoj Informaciji RtanjskaDuša koristi izraze predviđene Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Zakon), te:

  • podatak o ličnosti predstavlja svaki podatak koji se odnosi na fizičko lice čiji je identitet određen ili odrediv, tako da taj podatak, između ostalog, može biti ime, prezime, adresa, identifikacioni broj, ali i IP adresa, broj računa ili broj fiksnog i/ili mobilnog telefona.
  • obrada podataka o ličnosti predstavlja svaku radnju ili skup radnji koje se vrše automatizovano ili neautomatizovano sa podacima o ličnosti ili njihovim skupovima, kao što su prikupljanje, beleženje, razvrstavanje, grupisanje, odnosno strukturisanje, pohranjivanje, upodobljavanje ili menjanje, otkrivanje, uvid, upotreba, otkrivanje prenosom, odnosno dostavljanjem, umnožavanje, širenje ili na drugi način činjenje dostupnim, upoređivanje, ograničavanje, brisanje ili uništavanje (u daljem tekstu: obrada).
  • Rukovalac označava fizičko ili pravno lice, koje samostalno ili zajedno sa drugima određuje svrhu i način obrade podataka o ličnosti. 
  • Primalac označava fizičko ili pravno lice, odnosno organ vlasti kome su podaci o ličnosti otkriveni, bez obzira da li se radi o trećoj strani ili ne, osim ako se radi o organima vlasti koji u skladu sa zakonom primaju podatke o ličnosti u okviru istraživanja određenog slučaja i obrađuju ove podatke u skladu sa pravilima o zaštiti podataka o ličnosti koja se odnose na svrhu obrade.
  • Pristanak lica na koje se podaci odnose je svako dobrovoljno, određeno, informisano i nedvosmisleno izražavanje volje tog lica, koje može biti u formi izričite izjave ili potvrdne-konkludentne radnje, a kojom se daje pristanak za obradu podataka o ličnosti koji se na njega odnose;
  • Povreda podataka o ličnosti je povreda bezbednosti podataka o ličnosti koja dovodi do slučajnog ili nezakonitog uništenja, gubitka, izmene, neovlašćenog otkrivanja ili pristupa podacima o ličnosti koji su preneseni, pohranjeni ili na drugi način obrađivani;

RtanjskaDuša će Vaše podatke o ličnosti obrađivati u svojstvu Rukovaoca. Kada se ragistrujete/popunite porudžbenicu prilikom online kupovine na našoj internet strani RtanjskaDuša, Vaše podatke o ličnosti prikupljamo u svojstvu Rukovaoca jer samostalno određujemo svrhu, vrstu i način obrade podataka, bez naloga trećeg lica.

III

IDENTITET I KONTAKT PODACI RUKOVAOCA / OBRAĐIVAČA PODATAKA

https://rtanjskadusa.rs jeste internet domen u vlasništvu LEPOMIR ĐORĐEVIĆ PREDUZETNIK PROIZVOĐAČ VOĆNIH RAKIJA DESTILERIJA RTANJSKA VRBOVAC. Navođenjem RtanjskaDuša u ovoj Informaciji, zapravo podrazumeva PREDUZETNIŠTVO DESTILERIJA RTANJSKA VRBOVAC, na koje se odnose sve obaveze predviđene ovom Informacijom i koja ispunjava sve zakonske uslove u postupku obrade podataka o ličnosti shodno Zakonu.

LEPOMIR ĐORĐEVIĆ PREDUZETNIK PROIZVOĐAČ VOĆNIH RAKIJA DESTILERIJA RTANJSKA VRBOVAC

IV

KONTAKT PODACI ZAPOSLENOG ZADUŽENOG ZA ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zaposlenom zaduženom za zaštitu podataka o ličnosti (u daljem tekstu: Lice za zaštitu podataka) možete se obratiti za sva pitanja koja se tiču obrade Vaših podataka o ličnosti, odnosno za ostvarivanje prava propisanih Zakonom, na jedan od sledećih načina:

  • na adresu elektronske pošte: rakijartanjskadusa@gmail.com;
  • na aresu sedišta RtanjskaDuša: 19370 Boljevac, selo Vrbovac – sa naznakom za Lice za zaštitu podataka.

V

SVRHA OBRADE I PRAVNI OSNOV ZA OBRADU, VRSTE PODATAKA O LIČNOSTI KOJE SE OBRAĐUJU

  1. Svrha, vrsta i pravni osnov za obradu-pojedinačno – Svrha i pravni osnov za obradu Vaših podataka uslovljen je odnosnom koji zasnivate sa RtanjskaDuša, te se Vaši podaci obrađuju samo u obimu koji je nužan za ispunjenje svrhe u koju se prikupljaju. Vaše podatake o ličnosti koje obrađujemo služe isključivo u procesu on-line kupovine naših proizvoda, odnosno  u svrhu realizacije ugovora zaključenog na daljinu, van poslovnih prostorija trgovca.
  2. Prilikom kupovine naših proizvoda – Prilikom zaključenja ugovora o kupovini proizvoda u našoj on line prodavnici, Web Shopu-u, a za svrhe zaključenja i izvršenja ugovora, u obavezi ste da nam dostavite sledeće podatke o ličnosti, koje podatke unosite prilikom kupovine željenog proizvoda: ime i prezime, adresu (ulica, kućni broj, broj stana, grad, poštanski broj), broj mobilnog telefona/broj fiksnog telefona, email adresa.
    Određene podatke o ličnosti (ime, prezime, adresa) otkrivamo Banci pružaocu platnih usluga: Raiffeisen banka, Đorđa Stanojevića 16, 11070 Beograd, MB: 17335600, PIB: 100000299 radi realizacije platne transakcije, kao i eventualne refundacije sredstava Korisniku. S tim u vezi, prihvatanjem ove Politike privatnosti, potrošač je saglasan da se navedeni lični podaci dostave Raiffeisen banka, Đorđa Stanojevića 16, 11070 Beograd, MB: 17335600, PIB: 100000299, koji može podatke o ličnosti da obrađuje isključivo za svrhe izvršenja platne transakcije i refundacije sredstava Korisniku, a u cilju ispunjavanja zakonskih i drugih propisa, naročito onih koji uređuju poslovanje pružalaca platnih usluga, koja u sebi uključuje obavezu izveštavanja državnog organa, provere klijenata sa aspekta sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i upravljanja rizicima. Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije.Sigurnost podataka prilikom kupovine, garantuje procesor platnih kartica, i to Raiffeisen banka, pa se tako kompletni proces naplate obavlja na stranicama banke. Na taj način, podaci o platnoj kartici nisu dostupni zaposlenima u RtanjskaDuša.
    U slučaju da nam ne pružite navedene podatke o ličnosti, RtanjskaDuša neće biti u mogućnosti da omogući zaključenje i izvršenje ugovora o prodaji proizvoda, što uključuje i izdavanje računa.
    Navedeni podaci o ličnosti se čuvaju u bazi RtanjskaDuša dve godine od Vaše poslednje aktivnosti na domenu, kao i izdati računi koji mogu sadržati Vaše lične podatke. Lični podaci se čuvaju i Bancke pružaoca platnih usluga shodno njenim politikama privatnosti.
  3. Prilikom ostvarivanja Vaših zakonskih prava na podnošenje reklamacije – U smislu Zakonu o obligacionim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošača, u slučaju zaključenja ugovora o prodaji proizvoda, Korisnik ima različita zakonska prava (pravo na odustanak, podnošenje reklamacije itd.).
    U cilju realizacije Vaših prava, kao prava potrošača, neophodno je da nam dostavite Vaše podatke o ličnosti  i to sledeće: ime i prezime; broj mobilnog telefona/broj fiksnog telefona; adresa, e-mail adresu, kao i broj Vašeg tekućeg računa.
    Svrha zbog koje RtanjskaDuša obrađuje navedene podatke o ličnosti jeste omogućavanje ostvarenja Vaših zakonskih prava (pravo na odustanak, podnošenje reklamacije itd.).
    U slučaju da nam ne pružite navedene podatke o ličnosti, RtanjskaDuša neće biti u mogućnosti da Vam omogući realizaciju Vaših zakonskih prava.
    Predmetne podatke o ličnosti RtanjskaDuša čuva u bazi dve godine od ostvarivanja Vašeg zakonskog prava.
  4. Prilikom Vašeg kontaktiranja Rtanjska Duša  – Ukoliko želite da kontaktirate RtanjskaDuša, iz bilo kog razloga, na našem internet domenu https://rtanjskadusa.rs/kontakt/ postoji odeljak pod nazivom „KONTAKT“. Kontaktiranje se može obaviti telefonski na broj: +381 63 755 88 36, slanjem email-a na adresu rakijartanjskadusa@gmail.com  ili popunjavanjem dostupnog formulara za kontakt.
    Svaki od navedenih vidova komunikacije zahteva Vaš pristanak da RtanjskaDuša prikuplja Vaše podatke o ličnosti i to: ime i prezime, email adresu, broj mobilnog telefona/broj fiksnog telefona, adresa.
    Svrha obrađivanja navedenih podataka o ličnosti jeste uspostavljanje komunikacije sa Vama radi davanja odgovora na Vaše upite ili radi preciziranja Vašeg zahteva odnosno radi pružanja pomoći u vezi kupovine naših proizvoda, i ostvarivanja Vaših zakonskih prava.
    Davanje navedenih podataka o ličnosti je neophodan uslov za uspostavljanje komunikacije između Vas i RtanjskaDuša. Uskraćivanjem davanja predmetnih podataka o ličnosti RtanjskaDuša neće moći da odgovori na Vaš upit / zahtev.
    Takođe, radi poboljšanja funkcionisanja naših usluga, RtanjskaDuša može snimati Vaš poziv odnosno Vaš glas u razgovoru sa RtanjskaDuša, u kom slučaju Vaš glas predstavlja podatak o ličnosti koji prikupljamo, obrađujemo i čuvamo.
    Navedeni podaci o ličnosti se čuvaju u bazi do opozova pristanka, a najkasnije dve godine od Vaše poslednje aktivnosti na domenu RtanjskaDuša.
  5. Prilikom Vaše posete internet domenima RtanjskaDuša – Kada pristupate internet domenu https://rtanjskadusa.rs/, RtanjskaDuša može prikupljati i obrađivati podatke o ličnosti Korisnika  putem kolačića (eng. Cookie). O više informacija u vezi navedenog posetite RtanjskaDuša Informaciju o korišćenju kolačića.
  6. Svrha, vrsta i pravni osnov za obradu-opšte – Svrha u koje RtanjskaDuša obrađuje Vaše podatke o ličnosti jeste zaključenje ugovora o prodaji naših proizvoda i ostvarivanja prava potrošača kod kupovine na daljinu.
    Pravni osnov za obradu podataka jeste biti propisan Zakonom te se obrada ličnih podataka vrši u svrhu prodaje robe, kao i u svrhu zaštite legitimnog interesa RtanjskaDuša ili trećeg lica, ili na osnovu Vašeg pristanka, kao što je detaljnije prikazano u nastavku ove Informacije.
    (a) Obrada Vaših podataka neophodna je u postupku zaključenja ugovora o prodaji naših proizvoda. Ako odbijete da pružite podatke potrebne za ovu svrhu RtanjskaDuša neće biti u mogućnosti da Vam proda i isporuči svoje proizvoda.
    (b) Poštovanje zakonom propisanih obaveza RtanjskaDuša
    Za obradu podataka koja je nužna radi poštovanja zakonom propisanih obaveza RtanjskaDuša nije potreban Vaš pristanak. Ova obrada se vrši npr. u svrhu primene propisa iz oblasti oporezivanja, kao i u svrhu rešavanja prigovora u skladu sa važećim propisima.
    (c) Potrebe legitimnog interesa RtanjskaDuša ili treće strane.
    U određenim slučajevima RtanjskaDuša obradu Vaših podataka zasniva na zaštiti legitimnih interesa, bilo svojih ili trećih lica, s tim da ti legitimni interesi moraju biti jači od Vaših interesa, prava i sloboda i da im ne štete. RtanjskaDuša obradu podataka zasniva na legitimnom interesu npr. u sledećim situacijama:
  • kada je svrha obrade testiranje i razvijanje novih proizvoda i usluga i poboljšanje postojećih.
  • kada je svrha obrade dijagnostikovanje tehničkih problema koje RtanjskaDuša ima na svojom internet domenu;
  • kada je svrha obrade postupanje po Vašim zahtevima;
  • kada je svrha obrade obezbeđivanje bezbednosti IT sistema i poslovanja RtanjskaDuša;
  • kada se obrada vrši radi sprečavanja i istrage prevara i drugih krivičnih dela i zloupotreba na štetu RtanjskaDuša, njenih Korisnika i/ili trećih lica;
  • kada je obrada potrebna radi pokretanja i vođenja pravnih postupaka pred državnim organima radi ostvarivanja prava i interesa RtanjskaDuša ili drugih lica.
    Obrada podataka se može i u drugim slučajevima zasnivati na ostvarivanju legitimnih interesa RtanjskaDuša ili treće strane, ukoliko RtanjskaDuša dokaže da nad tim interesima ne pretežu interesi ili osnovna prava i slobode lica na koje se podaci odnose, a to procenjuje Lice za zaštitu podataka sprovođenjem tzv. testa balansa.
    U navedenim slučajevima Vaš pristanak za obradu podataka nije potreban, ali imate pravo da u bilo kom trenutku podnesete zahtev za ostvarivanje svojih prava na način opisan u delu pod brojem IX.
    (d) Pristanak na obradu podataka
    Vaš pristanak na obradu podataka o ličnosti od strane RtanjskaDuša daje pravo da Vam dostavljamo informacije u vezi naših proizvoda, kao i da Vam se obrati radi ispitivanja tržišta ili zadovoljstva proizvodima RtanjskaDuša. Obrada u navedene svrhe vrši se kako bi RtanjskaDuša dodatno prilagodio ponudu Vašim željama i potrebama, blagovremeno Vas obavestio o novim proizvodima, dobio povratne postojećim proizvodima, razmotrio predloge za poboljšanja, uključio Vas u istraživanja i ankete koje sprovodi.
    Uskraćivanje pristanka na obradu u navedene svrhe ne utiče na sprovođenje propisanih obaveza RtanjskaDuša, niti obradu zasnovanu na legitimnom interesu RtanjskaDuša ili trećeg lica.
    Dati pristanak možete u bilo trenutku opozvati kontaktiranjem RtanjskaDuša na način naveden u delu pod brojem IV ove informacije.

Vrste podataka o ličnosti koje se obrađuju

Osnovni identifikacioni podaci

Osnovni podaci o ličnosti koje obrađujemo, a u cilju kupovine naših proizvoda, su Vaše ime i prezime, adresa prebivališta/boravišta, e-mail adresa, broj telefona.

VI

KATEGORIJE PRIMALACA KOJIMA MOGU BITI DOSTAVLJENI VAŠI PODACI O LIČNOSTI

Lica kojima se dostavljaju Vaši podaci o ličnosti mogu nastupiti kao: (1) samostalni rukovaoci podataka, tj. subjekti koji sami određuju svrhu i način obrade podataka o ličnosti ili (2) obrađivači podataka, tj. subjekti koji obrađuju podatke o ličnosti u ime RtanjskaDuša kao rukovaoca. Navedena lica dužna su da pri obradi Vaših podataka o ličnosti primenjuju mere sigurnosti i zaštite na nivou koji obezbeđuje RtanjskaDuša.

U zavisnosti od konkretne svrhe obrade, svojstva u kojem RtanjskaDuša Vaše podatke o ličnosti obrađuje (kao Rukovalac), pristup svim ili samo pojedinim podacima o ličnosti mogu imati:

  1. Zaposleni kod RtanjskaDuša i saradnici po bilo kom osnovu  (koji se obavezuju na čuvanje poverljivosti podataka), samo u meri u kojoj je to neophodno za potrebe konkretne obrade podataka.
  2. RtanjskaDuša može dostavljati podatke o ličnosti svojim povezanim licima, kada je to neophodno i uvek u okviru legitimnog interesa i definisane svrhe (Banke i Pružaoce usluga fiskalizacije shodno njihovim politikama privatnosti).
  3. Pravna lica koja su na bilo koji način uključena u statusnu promenu sa RtanjskaDuša.
  4. Poslovni partneri RtanjskaDuša, koji za potrebe RtanjskaDuša vrše određene poslove obrade kao obrađivači, poput eksternih saradnika koji pružaju određene usluge, kao i softverskih kompanija koje izrađuju i održavaju softvere ili hardver u kojima se čuvaju Vaši podaci.

Kada u svojstvu Rukovaoca angažujemo treće lice kao Obrađivača, ugovorom regulišemo odnose sa konkretnim Obrađivačem, kojim se uređuju svi bitni aspekti obrade podataka o ličnosti kao i mere zaštite. 

U nekim slučajevima, a u cilju ostvarivanja svrhe obrade, RtanjskaDuša Vaše podatke dostavlja i sledećim kategorijama primalaca:

  1.  trećim licima koja Vaše podatke o ličnosti obrađuju u okviru:
    – pružanja i upravljanja procedurama i IT sistemima;
    – upravljanja komunikacijom sa Korisnicima, kao i arhiviranja podataka i dokumentacije u papirnoj ili elektronskoj formi;
    – evidentiranja kvaliteta usluge, istraživanje tržišta, informisanja i komercijalne promocije proizvoda usluga RtanjskaDuša;
  2. nadležnim organima i organizacijama (pravosudni i upravni organi);

VII

PRENOS PODATAKA O LIČNOSTI U DRUGU DRŽAVU ILI MEĐUNARODNU ORGANIZACIJU

RtanjskaDuša Vaše podatke o ličnosti obrađuje u Republici Srbiji, a izuzetno vrši prenos podataka o ličnosti u drugu državu ili u međunarodnu organizaciju i to bez prethodnog odobrenja ako je utvrđeno da ta druga država, odnosno međunarodna organizacija obezbeđuje primereni nivo zaštite podataka o ličnosti.

Smatra se da je primereni nivo zaštite obezbeđen u državama i međunarodnim organizacijama: (a) koje su članice Konvencije Saveta Evrope o zaštiti lica u odnosu na automatsku obradu ličnih podataka ili (b) za koje je Evropska komisija utvrdila da obezbeđuju primereni nivo zaštite ili (c) sa kojima je zaključen međunarodni sporazum o prenosu podataka o ličnosti, ili (d)  entiteti sa spiska iz Odluke Vlade RS o listi država, delova njihovih teritorija ili jednog ili više sektora određenih delatnosti u tim državama i međunarodnih organizacija u kojima se smatra da je obezbeđen primereni nivo zaštite podataka o ličnosti.

Prenos Vaših podataka u državu ili međunarodnu organizaciju koja ne ispunjava navedene uslove izvršiće se samo uz Vašu izričitu saglasnost i ako su ispunjeni drugi uslovi propisani članom 65. i 69. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

VIII

METOD OBRADE I PERIOD ČUVANJA PODATAKA O LIČNOSTI

Vaši podaci o ličnosti će biti obrađivani elektronski način kojim se obezbeđuje bezbednost i poverljivost. Obrada za određene svrhe je automatizovana.

Rok čuvanja radi obrade Vaših podataka o ličnosti je uslovljen svrhom zbog koje su podaci prikupljeni, i čuvaju se do momenta prestanka svrhe obrade u koju su prikupljeni.

Nezavisno od predviđenog perioda/roka čuvanja podataka, isti može biti prekinut od momenta opoziva datog pristanka ili do isteka vremenskog perioda na koji ste nam dali pristanak za obradu, nakon čega se podaci trajno brišu, odnosno čine neprepoznatljivim. 

Podatke koje nam Polaznik pruži radi otvaranja korisničkog naloga se čuvaju do dekativacije ili brisanja istog.

U izuzetim prilikama, Vaše podatke o ličnosti možemo čuvati nakon isteka predviđenog perioda/roka čuvanja, ispunjenja svrhe u koje je lični podatak obrađen, kao i nakon Vašeg povlačenja datog pristanka, a kada je to neophodno za ostvarivanje propisanih obaveza ili legitimnih interesa RtanjskaDuša.

IX

PRAVA LICA NA KOJE SE ODNOSE PODACI O LIČNOSTI

RtanjskaDuša neguje poštenu i transparentu poslovnu politiku, naročito u delu prikupljanja i obrade podataka o ličnosti.

Kao lice čije podatke je RtanjskaDuša prikupila i obrađuje, imate pravo na sledeće:

  1. Pravo na pristup – Pravo na pristup podrazumeva da od RtanjskaDuša možete dobiti informaciju o tome da li se Vaši podaci o ličnosti obrađuju i, ako je to slučaj, odobrenje da pristupite svojim podacima o ličnosti i dobijete informacije kao što su: svrha obrade, vrste podataka o ličnosti, primaoci podataka, rok čuvanja i sl. Kada se podaci o ličnosti prenose u drugu državu ili međunarodnu organizaciju imate pravo da budete upoznati sa merama zaštite u vezi sa prenosom, kao što je navedeno u delu VII ove informacije. RtanjskaDuša će Vam na zahtev dostaviti kopiju podataka o ličnosti koje obrađuje. Za dodatne zahteve RtanjskaDuša može da naplati razumnu naknadu za administrativne troškove. Ako zahtev dostavite elektronskim putem i ako nije drugačije zatraženo, RtanjskaDuša će Vam informacije dostaviti u elektronskoj formi.
    RtanjskaDuša Vaše podatke o ličnosti obrađuje u svojstvu  Rukovaoca – stoga, imate pravo od RtanjskaDuša da dobijete sve informacije o predmetnoj obradi.
  2. Pravo na ispravku ili dopunu podataka – RtanjskaDuša će na Vaš zahtev izvršiti ispravku Vaših podataka o ličnosti koji su netačni ili dopuniti nepotpune podatke.
  3. Pravo na brisanje podataka – RtanjskaDuša će na Vaš zahtev izbrisati Vaše podatke o ličnosti ako su ispunjeni uslovi iz člana 30. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (npr. ako je ispunjena svrha zbog koje su prikupljeni, ako je povučen pristanak za obradu, a ne postoji zakonski osnov za obradu). RtanjskaDuša ne može brisati Vaše podatke o ličnosti: ako je obaveza njihove obrade propisana zakonom ili je obrada obavezna iz razloga zaštite javnog interesa (npr. postupanja po nalogu državnog organa) ili je neophodna za pokretanje, podnošenje ili odbranu nekog pravnog zahteva (npr. podnošenje tužbe, vođenje sudskog ili upravnog postupka i sl.).
  4. Pravo na ograničavanje obrade – RtanjskaDuša će na Vaš zahtev ograničiti obradu Vaših podataka o ličnosti ako je ispunjen neki od uslova iz člana 31. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (npr. ako ste osnovano osporili tačnost Vaših podataka o ličnosti ili zakonitost obrade i sl.)
  5. Pravo na prenosivost podataka – RtanjskaDuša će Vam na Vaš zahtev dostaviti podatke o ličnosti u strukturisanom, uobičajeno korišćenom i elektronski čitljivom obliku (npr. na računaru) i omogućiti da ih prenesete drugom rukovaocu bez ometanja od strane RtanjskaDuša ako su ispunjeni svi sledeći uslovi: (a) obrada je zasnovana na pristanku ili je neophodna za izvršenje ugovora, (b) obrada se vrši automatizovano i (c) prenos ne utiče štetno na ostvarivanje prava i sloboda drugih lica.
    Ovo pravo obuhvata i mogućnost da se zahteva da RtanjskaDuša podatke o ličnosti neposredno prenese drugom rukovaocu ako je to tehnički izvodljivo.
  6. Pravo na prigovor – U bilo kom trenutku nam možete podneti prigovor na obradu podataka o ličnosti zasnovanu na legitimnom interesu ili koja je neophodna u cilju obavljanja poslova u javnom interesu ili izvršenja zakonom propisanih ovlašćenja RtanjskaDuša će obustaviti dalju obradu tih podataka, osim ako postoji zakonit osnov za obradu koji preteže nad Vašim interesima ili slobodama ili ako se obrada obavlja u svrhu pokretanja, podnošenja ili odbrane od pravnog zahteva (npr. podnošenje tužbe, protivtužbe i slično).
  7. Pravo na pritužbu Povereniku za zaštitu podataka o ličnosti i pravo na upravnu i sudsku zaštitu – Ukoliko smatrate da se obrada Vaših podataka o ličnosti sprovodi suprotno odredbama Zakona ili drugih važećih propisa, možete podneti pritužbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ukoliko niste zadovoljni odlukom Poverenika, protiv nje možete tužbom pokrenuti upravni spor u roku od 30 dana od prijema odluke. Podnošenje tužbe u upravnom sporu ne utiče na pravo da se pokrenu drugi postupci upravne ili sudske zaštite.

Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – Bulevar kralja Aleksandra broj 15, 11120 Beograd, telefon: +38111 3408 900, e-mail: office@poverenik.rs.

Radi ostvarivanja prava lica na koje se podaci odnose – Vaših prava, RtanjskaDuša će Vam pružiti svu neophodnu podršku u duhu dobre poslovne politike i u skladu sa uslovima i na način propisan Zakonom.

U cilju zaštite Vaših prava kao lica čiji se podaci prikupljaju i obrađuju, možete se u bilo kom trenutku obratiti Licu za zaštitu podataka na jedan od načina navedenih u delu pod brojem IV ove Informacije.

Vaše upite i zahteve rešavaćemo kratkim rokovima, koji mogu varirati od složenosti konkretnog upita ili zahteva, i drugih okolnosti, ali rok za obradu zahteva ili upita od strane RtanjskaDuša neće biti duži od 60 dana.

X

BEZBEDNOST VAŠIH PODATAKA O LIČNOSTI

U cilju bezbednosti podataka koje obrađujemo, uvek nastojimo da primenjujemo neophodne standarde u zaštiti podataka o ličnosti, te da primenjujemo sve neophodne tehničke, organizacione i kadrovske mere zaštite u skladu sa zahtevima važećeg Zakona, uključujući, ali ne ograničavajući se na: tehničke mere zaštite, mere zaštite koje se odnose na fizički pristup mestu gde se čuvaju Vaši podaci, mere zaštite informacione bezbednosti Vaših podataka u skladu sa važećom regulativom, i ostale mere koje su primerene obradi i neophodne da bi se obezbedila zaštita konkretnih podataka o ličnosti.

Treća lica koja obrađuju podatke takođe imaju obavezu da primenjuju sve potrebne tehničke, organizacione i kadrovske mere koju pružaju potreban nivo bezbednosti Vaši podataka o ličnosti.

RtanjskaDuša je preduzeo odgovarajuće tehničke, organizacione i kadrovske mere kako bi obezbedio da se obrada vrši u skladu sa Zakonom, uzimajući u obzir prirodu, obim, okolnosti i svrhu obrade, kao i verovatnoću nastupanja rizika i nivo rizika za prava i slobode fizičkih lica čiji se podaci o ličnosti prikupljaju i obrađuju.

RtanjskaDuša ne prikuplja Vaše podatke o ličnosti, osim ako nam ih ne učinite dostupnim dobrovoljno ili ako smo na to obavezani važećim propisima.

RtanjskaDuša ne prikuplja podatke o ličnosti dece. Prikupljamo podatke o ličnosti lica starijih od 18 godina.

XI

ZAVRŠNE ODREDBE

Ova Informacija o prikupljanju pristupu i obradi podataka o ličnosti je izdata od strane RtanjskaDuša dana 20.06.2024. godine.

Ukoliko dođe do izmena ili dopuna ove Informacije svi Korisnici RtanjskaDuša će biti blagovremeno obavešteni.

U Beogradu, dana 20.06.2024. godine.